A kézműves kályhacsempe

A tömeges ipari termelés korában a kézműves kályhacsempe és a cserépkályhát felépítő kézműves kivitelezés az egyik tudatosan választható lehetőség, amellyel intimitást és személyességet varázsolhatunk otthoni környezetünkbe. A kézműves nem csupán a megrendelői, vásárlói igényét akarja kiszolgálni, hanem a maga egyéni ízlése, elképzelése szerint is formálja termékeit. Mivel itt nem gépsorokon gyártott, válogatott, osztályozott sorozattermékekről van szó, az egyedileg formált, épített darabokon - lényegi tulajdonságképpen - látszódnak a méretbeli, színbeli, illesztésbeli esetlegességek mintegy bizonyítva, hogy hús-vér ember készítette.  A cél nem a sorozattermékek egyformasága és gépies pontossága hanem, hogy legyen ugyanolyan személyes, eklektikus és karakteres, mint amilyenek mi magunk vagyunk.

Kern Gyöngyi keramikus, a KeramikArt Kft. vezetője, több évtizedes tapasztalata alapján állította össze az alábbi leírást a Németországban is elismert kézműves kályhacsempéinek tudnivalóiról:

Mit kell tudni a kályhacsempéről

A kályhacsempe agyagból, és samott örleményből készül. Az alapanyagok tekintetében gyártó és gyártó között nagy különbségek vannak. A gyártási technológia lehet öntött,  préselt, vagy kézzel formázott. Minden Magyarországon forgalmazott kályhacsempének meg kell felelnie az MSZ 21512-2006 sz. szabványnak.

A KeramikArt Kft kályhacsempéi
Vállalkozásunk az alapanyagot Németországból importálja, ahol nagy hagyománya van a kerámia gyártásnak. Kályhacsempéinket a fenti szabvány szerint gyártjuk, folyamatosan ellenőrizzük.
Vállalkozásunk a hagyományos csempeméretek mellett, igen nagy választékban gyárt nagyméretű kerámiát is. Ezen óriási választék teszi lehetővé, hogy az Ön kályhája is egyedi, az Önök igényének megfelelően kivitelezhető legyen. Mire egy kályhacsempe kész termékké válik sok alapanyag kerül bele, különböző technológiát alkalmazunk, és sok-sok kézen megy keresztül. Ez a sok kézimunka az, amivel éppen az ipari-kerámia fürdöszoba jellegét szeretnénk elkerülni.
Kérem, hogy a csempe kínálatunkat aszerint értékelje, hogy az értékes kézi munka minden csempében megtalálható!
Minél nagyobb a kerámia mérete, annál nagyobb a vetemedés, deformálódás esélye is. Igen nagy figyelmet fordítunk a minőség ellenőrzésére, de ezen eltérések elkerülhetetlenek,  esztétikailag nem zavarók, és mint a szabvány is igazolja megengedettek. (A megengedett mérettűrés, vetemedés általában +- 1,5%) Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt megrendeli a kivitelezést, kérjen csempemintát, tájékozódjon az Ön kályhájába építendő csempékről. Fokozottabban észrevehetők a csempe mozgásának eltérései a nagyméretű sarkoknál, az ülőpadka elemeknél, a nagyméretü mezőcsempéknél, a sarkok találkozásánál.

Mit kell tudni a mázakról
A mázmintán mutatott szinek, csak körülbelüli szinek. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kis mintadarabon látott szín és egy tömegében a kályhában megjelenö szin között látványilag óriási különbség van. Amikor kiválaszt egy színt, erre feltétlenül gondolnia kell.
Ne felejtse el azt sem, hogy a szinek a lakáson belül fognak jelentkezni, ezért ne az udvaron válassza ki a kályha szinét, hanem ha lehet a kivitelezés helyszinén.
Több mint 150 színt tudunk ajánlani, éppen azért, hogy az egyedi csempe igény mellé az Ön lakásába illő színt is kompromisszum nélkül megtalálhassa.

Léteznek fényes, matt és effekt(rusztikus) mázak. A mázaknak különbözö tulajdonságaik vannak:

Az effekt máz, soha nem takaró egyöntetű szín, hanem egy nagyon mozgó, egy csempén belül is árnyalati kölönbségekkel rendelkező, nagyon élő szín. Mindig más oldalát mutatja, ettől olyan szép. Nézzen meg több szinmintát, ha effekt mázat választ. A csempe oldalára lefolyó máz nem hiba, ez különösen az effekt mázakra jellemzö. Fontos tudni, hogy ahol a máz folyni tud (pl a sarok elemeken, vagy  mintás csempén) ott ez meg fog látszódni. Gondoljon erre, és kérjen ismertetőt a máz tulajdonságáról!! A csempe széleken a látszó felületen, a máz egy vékony csíkban keretezi a csempét, ami szintén a máz mozgásától függő mértékben észlelhető.

A fényes mázak között gyakran elöfordul, hogy a csempe mintája kirajzolódik a szín alatt, úgy mondjuk, hogy “rajzos” a máz. Ez kölönösen szép a mintás csempék esetében, ahol a mintát még jobban kiemeli. De Ön érezheti úgy, hogy kevesebb a szín a minta felületén. Nagyon fontos, hogy kérjen mintát. Van erős fényü fényes máz, és létezik zsír fényű fényes máz is.

A matt mázak felülete gyakran dorozsmás, nem sima attól függően, hogy mennyire matt színt szeretnénk.

Megengedett mázeltérések:
-Minden mázas felületen elöfordulhatnak  apró tűszúrás szerű pontok, ami a szabvány szerint is megengedett.
-Vannak olyan mázak, mint pl. a fazekas zöld stb. amelyek felülete repedezett, hariszos, ez nem hiba a máz tulajdonsága.
-A máz felületi egyenetlensége megengedett, ez különösen az effekt mázakra jellemzö, de a többi máznál is előfordulhat, és ez nem hiba.
-A mázak a csempe szélére történö lefolyása különösen a sarok elemeknél, megengedett.
A kályhacsempét szükség esetén  a helyszínre történö igazítása során vizes vágóval vágjuk, ezért annak a csempének az éle élesebb - nem hiba, megengedett.

Összefoglaló táblázat:
felületi hibák     megengedett     nem megengedett        optikailag nem zavaró mértékben megengedett.      
mázrepedés                X
egyenetlenség X
Tüszúrás X
Dúrva él                     X
Mázlefolyás X X
Máz foltok X X
Dekorhiba X
Máz alatti hiba X
Hólyag a felületen X
Csorbulás X
Mázatlan helyek X
Csempe repedés X

A felületi hibák magyarázata:
Mázrepedés: Haris, repedés a mázban, pókhálós szabálytalan hajszálrepedés.
Egyenetlenség: Mélyedés a csempén, vagy a máz felületen.
Tüszúrás: Apró lyuk a mázas csempe felületén.
Dúrva él: A csempe máz által okozott pereme, vagy a vizesvágó álltal vágott él.
Mázfolyás: Különösen a sarok elemeknél jelentkezö, amikor a máz a csempe dőlésszögétől függően folyik.
Máz foltok:  A mázak hőfokra reagáló mozgása álltal okozott foltosodás, szín egyenetlenség.
Dekorhiba: Minden látható hiba a dekorációban.
Máz alatti hiba: Minden látható hiba ami a máz alól kilátszik.
Hólyag a felületen: A máz felforrásából adódó kilyukadt hólyag.
Csorbulás: A csempe látszó felületéből  egy darab kitörik.

                                 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése