Központifűtés és cserépkályha


Mióta a házak fűtésében szinte általánossá vált a földgáz alkalmazása, hozzászoktunk ahhoz a komforthoz, hogy az egész lakásban mindenütt egyforma meleg van. Ezért persze egyre magasabb árat kell fizetnünk, kézenfekvő tehát az igény, hogy az olcsóbb üzemű alternetív fűtési módszerekkel is megvalósíthassuk ezt a kényelmet: kössük rá a központi fűtésre a kandallónkat, cserépkályhánkat és ezután "minél többet tüzelünk - annál többet spórolunk"!

Ha csak eladóként gondolkodnék akkor itt lenne a jó alkalom, hogy azt állítsam a mi kályháink bizony kielégítik ezt az igényt - és máris sokan tőlünk akarnának vásárolni. Szakemberként, tiszta lelkiismerettel azonban csak azt mondhatom, hogy a kép sokkal árnyaltabb és nem biztos , hogy ez a helyes irány..

A kandallók vonatkozásában már leírtam a véleményemet ebben a témában (lásd a „Kandallókról“ menüpontot).
Most nézzük meg, hogy a cserépkályháinkkal szemben milyen elvárásokat szoktak támasztani ügyfeleink:
  • Magas esztétikai színvonal párosuljon a tiszta és kiváló működéssel. (És itt mindjárt kizárnám a további megfontolásokból azokat akik a rövidtávú pénzzavaruk miatt szeretnének olcsó, takarékos megoldáshoz jutni, hiszen ők nem is akarnának a „szépségre“ költeni.)
  • Az egyedülálló komfortérzet, amely megnyilvánul a sugárzó hőleadás tiszta klímát, páratlan melegérzetet és egészségmegőrző hatásokat biztosító működésében.
  • Biztonság, hogy ha elzárják a gázcsapot vagy szünetel az áramellátás, a családnak akkor se kelljen fáznia.
  • Hosszútávon is tartós, takarékos és környezetbarát megoldásba ruházzanak be.

A központi fűtésre kapcsolás a komfort vonatkozásában szokott felmerülni mondván, hamár tüzelünk a kályhába, akkor legyen meleg mindenütt. Rásegítve a rendszerre, gázt is megtakaríthatunk. Nézzük meg az alábbi ábrát amely a fűtési rendszerek teljesítmény viszonyait ábrázolja, és ítéljük meg, hogy ez így működhet-e, megérheti-e?


Működni - működhet, hiszen az alkalmas műszaki megoldás rendelkelzésre áll, de mint látható egy cserépkályha maximális teljesítménye messze elmarad a teljes ház energia szükségletétől.( Talán egy extrém alacsony energiaigényű öko-házban az igény a kályhával is kielégíthető lenne. ) A gázt - várhatóan - a leghidegebb időszakban fogják elzárni, és bár azt akartuk, hogy mindenütt meleg legyen, seholsem lesz kielégítő a hőellátás. És mi van ha nincs villany? Akkor bizony még a cserépkályha körül sem csinálhatunk meleget, mert felforr a hőcserélő vize. Készíthetünk akkumulátoros „pótvillanyt“, reméljük az majd működik... Lassan olyan lesz a házunk mint a „vastüdő“ - a belégzésre és a kilégzésre is külön berendezés kellhet. (van ilyen: a túlszigetelt házak rekuperátora...)

Amit tehát egy ilyen kályha-központi fűtés összeépítéssel elérhetünk annyi, hogy átmeneti időszakban temperálhatjuk a lakást. Kivéve ha jól megépített padlófűtésünk van, mert az észre sem veszi.. És az összekapcsolás jól és biztosan megépítve (semmiképpen sem barkács tűztér „patkóval“) bizony sokba kerül.

A központba elhelyezett cserépkályha több helyiséget „elérő“ közvetlen hősugarai sokkal hatákonyabbak lehetnek.

Én azzal az ügyfelemmel értek egyet aki az új építésű gyönyörű házába - miután beszereltette a földfűtést, a napkollektort, napelemet, esővízgyűjtőt, rekuperátort, stb. - a nappaliba beépíttetett egy minden más energia nélkül is működőképes cserépkályhát - ha minden kötél szakad... Nem tudom, hogy e berendezések hogyan váltak be, de a cserépkályhába minden hűvös, hideg napon begyújtanak azóta is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése