Kandallókról

A KANDALLÓ - AHOGY MI GONDOLJUK:

A kandallón a fém tűztérbetéttel és ESZTÉTIKUS külső burkolattal rendelkező fatüzelésű fűtőberendezést értjük. Alkalmazásának célja a fűtési funkción túl a tűz látványának, a tűzzel való foglalatoskodás ősi vágyának kielégítése.

A belső „vaskályha“ felmelegíti az alulról beáramló levegőt, és a felül elhelyezett légrácsokon kibocsájtja. Ez a hőlégkandalló működési elve, melynek során a helyiség az átforgatott levegő által felmelegszik. Előnye a gyors hőleadás, de ami egyik nézőpontból előny az a másikból hátrány: ha nem tüzelünk folyamatosan, akkor a helyiség hamar kihűl.

A TŰZTÉRBETÉTEKRŐL:

Ez a hőlégkandalló fűtést megvalósító technikai eleme, a belső „vaskályha“, melynek tulajdonságai meghatározzák a fűtés minőségét, hatásfokát. A legelterjedtebb tűztérbetétek a mediterrán országokból importált vagy onnan másolt nagyajtós látvány-tűzterek, amelyek tényleg csak arra valók: a tűz látványát és sugárzó melegét rövid időre a lakásba varázsolni.

A komolyabb tűzterek német nyelvterületről származnak, és jó hatásfokkal égethető el bennük a tüzifa, folyamatos üzemre is alkalmasak és amellet látványként is kiválóak. Készülnek olyan szabályozott égést produkáló berendezések is amelyek a fa égési ciklusát órákra megnyújtják anélkül, hogy a környezetet a megengedettnél jobban terhelnék káros füstgázokkal.
Vízteres kiegészítő egységgel a meleg nagyszerűen elvezethetővé válik a lakás más helyiségeibe is.

Mi nem kereskedünk ilyen berendezésekkel, a kandallóink kialakítása során „csak“ alkalmazkodunk a megrendelőink igényeihez. Esetleg segítünk a beszerzésben, javaslatot teszünk a megfelelő részegység kiválasztására, konzultálunk a beépítési lehetőségekről. Az egyéb fűtési rendszerekkel történő összeépítés (pl. központi fűtés, napkollektor, stb.) műszaki részleteit a fűtésszerelő szakemberekre hagyjuk, mi a beépítés és a kerámia munkák specialistái maradunk. A kiválasztás fő szempontjaként azonban a minőséget tartjuk legfontosabbnak, ugyanis nagyon kár lenne a drágán felépített kerámia „díszburkolatot“ szétveni egy rosszul működő, silány minőségű, esetleg szétrepedt tűztérbetét miatt...

A KANDALLÓ MINT LAKBERENDEZÉSI TÁRGY:

Ezen a honlapon a kandallóra elsősorban mint a lakás központi helyén (fókuszpontjában) elhelyezkedő berendezési tárgyra tekintünk, melynek legfőbb jellemzője a helyiség stílusához szervesen illeszkedő esztétikus kialakítás.
A mi megoldásunk erre a KERÁMIA, elsősorban az újszerűen értelmezett és készített egyedi kályhacsempe építmény, amit kiegészíthetnek (kiemelve erősíthetnek) a vakolt felületek is. Itt tehát nem az építőiparban szokásos csempeburkolatról van szó, hanem a kályhás célokra kifejlesztett kerámia elemek összeépítéséről, egy nagy - fűtési funkcióra alkalmas - kerámia dísztárgy létrehozásáról.


A NYITOTT KANDALLÓKRÓL:

A nyitott tűzterű - tűztérbetét és ajtó nélküli - kandallók a mai fűtési elvárásoknak nem felelnek meg, a mi éghajalati viszonyaink alatt fűtésre teljesen alkalmatlanok. Zárt helyiségekben ráadásul működtetésük igen veszélyes! Mindamellett esztétikai szempontok indokolhatják a létrehozását. Nagyon körültekintő használat mellett különleges ATTRAKCIÓ lehet speciális célú házak birtokosainak. (pl. vadászházak, üdülőházak, stb.)

TÉVHITEK, CSÚSZTATÁSOK:

Csábító elképzelés, hogy egy nappaliban elhelyezett, központi fűtésre kötött kandallóval befűthető az egész ház, a kazánt ki lehet dobni. Egy szokványos kandalló energiája esetleg arra lehet elég, hogy átmeneti évszakban kissé temperálja a lakást és ne kelljen elindítani az "igazi" fűtőrendszert. Vagy jól működhet ez a megoldás egy pici nyaralóban, ha van időnk és kedvünk folyamatosan "etetni" a kályhát, és hideg hajnalokra van valami kiegészítő fűtési megoldás is...
Létezik persze nagyobb teljesítményű vízteres fűtőkandalló fajta amely el tudja látni a fenti feladatot. Ezt úgy hívják, hogy beépíthető kandalló-kazán, és azok szereltessenek be ilyet akik szeretnék ha a nappalijuk lenne egyben a kazánház (vagy a kazánházban lenne a nappalijuk?)...