A kéményről

A legtipikusabb kérdéseket az alábbi példán szeretném megmutatni:

Üdvözlöm!
Most épülő tetőtérbeépítéses házam földszintjére szeretnék cserépkályhát építtetni! Még kémény sincs, ezért annak pontos méretezésében is kérném hozzáértő segítségét! A ház alapterülete 62m2. A kályha a földszinti főfalban helyezkedne el és mind két helyiséget fűtené!
Várom mielőbbi megkeresését!
Köszönettel ......
____________________________________________________________

Tisztelt Uram!
Gratulálok a tetszetős háztervhez, kívánom, hogy sok öröme legyen benne! Nagyon helyeslem, hogy ehhez egy cserépkályha beépíttetését is fontolgatja - mert kell egy igazi jó meleg hely a lakásban.
A kályha méretezésről annyit, hogy a mai jól szigetelt lakásokra NEM alkalmazható a régi egyszerű ökölszabály: egy csempe = egy légköbméter. Ez fölöslegesen igen nagy kályhaméretet és túlzott meleget eredményezne. A modern lakásokban a kisebb szükséges kályhaméret ugyanakkor lehetővé teszi az igényesebb formatervezést, szebb, odaillőbb központi "lakásdíszt" eredményezve. A kályha tervezéséhez tehát feltétlenül szükséges az alapos személyes átbeszélés - hacsak nem valami régi tipuskályhát akar berakatni.

A kéményről: a legújabb törvényi szabályozás szerint új "égéstermék-elvezető berendezés" (kémény) csak rendszer jellegű lehet! Különböző gyártók különböző termékeiből tilos új kéményt létesíteni, még akkor is, ha az egyes alakatrészek külön-külön léteznek bevizsgálással. Tehát új épületbe falazott kémény fém béléscsővel nem építhető. A koromégés mellett, nedves üzemre is alkalmas égéstermék-elvezető berendezést kell építeni a fatüzeléshez. Ahhoz, hogy cserépkályhánkhoz vagy kandallónkhoz a megfelelő kéményt válasszuk, annak dokumentumai között a következő jelölést keressük:

MSZ EN 1443 – T400 N1 W 3 G (xx)
Nézzük, mit jelent ez pontosan:
 T400: üzemi égéstermék-hőmérséklet max. 400 °C;
 N1: kémény nyomásosztálya. Huzat hatása alapján műkodő égéstermék-elvezető berendezés. Vizsgálati nyomása 40 Pa, melynél a légveszteség max.
 W nedvességre érzéketlen kémény;
 3: minden tüzelőanyagra alkalmas kémény. Abban az esetben, ha a kandalló vagy a cserépkályha kizárólag fatüzeléssel (és szénnel nem!) fog üzemelni, akkor itt a 2 szám is megengedhető;
 G: a kémény a koromégésre vonatkozó előirásoknak >megfelel;
 (xx): a kéménytest távolsága az egyéb éghető epitőanyagoktól mm-ben. Ma már reális elvárás az 50 mm-es távolság

A szükséges kémény teljesítmény (átmérő, magasság) tekintetében egy bevált megoldást javasolnék: átm. 18cm háromrétegű szigetelt samott vagy fémkémény beépítését olyan magasságban, hogy a kitorkollás a vonatkozó szabványoknak megfeleljen. Mivel én egyedi kályhákat építek, ezért ezek paramétereit a méretezés során a meglévő kéményhez fogom igazítani. Tehát nem a típuskályhához választok kéményt, hanem a szokásos vagy meglévő kéményhez tervezek, számítok kályha füstjárat méreteket.

A most életbe lépő szabályok szerint új tüzelőberendezés, vagy új kémény üzembe helyezése esetén KÖTELEZŐ a kéményseprést végző társaságtól szakvéleményt kérni. Ez minden típusú berendezésre vonatkozik, tehát gázkazánra éppen úgy, mint egy kis teljesítményű látványkandallóra. Erre akkor is szükség van, ha nem új berendezést építenek be, hanem átalakítás történik, vagy nagyobb teljesítményűre cserélik a korábbi berendezést. Az építési engedélyt igénylő munkákhoz az építéshatóság kérheti a kéményseprők szakvéleményét. A szakvélemény azonban mindenképpen kell a használatba vételi eljárás során.
Az általam tervezett egyedi kályhák rendelkeznek olyan - a legújabb érvényes szabványok (MSZ EN 15544, MSZ EN 13384) szerinti - méretezési dokumentációval amit a fenti szakvélemény kéréséhez szükséges!

 A továbblépéshez tehát úgy gondolom, hogy egy személyes találkozó elkerülhetetlen. A legjobb lenne év elején, azaz még időben sort keríteni erre. Várom az időpont javaslatát. Nagy segítség lenne, ha a honlapjaimon megkeresné az Önöknek legszimpatikusabb stílust, formát, elképzelést, és erről már konkrétan beszélhetnénk. Ezután tudom majd a konkrét látványtervet, ajánlatot elkészíteni.

Üdvözlettel:
Gulyás István
kályha tervező -építő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése