Kandalló vagy cserépkályha


"Kandallót szeretnék az új lakásunkba - de lehet, hogy jobban járnék egy Vitálkályhával?"

Pusztán fűtés-technikai szempontból tekintve a kandalló inkább alkalmi melegítő eszköz, a lakás látvány és hangulati eleme, míg a cserépkályha az egészséges klíma, a folyamatos és takarékos fűtési megoldás megtestesítője.

Első gondolatra úgy tűnik, hogy korunk rohanó, elfoglalt élettempójához a kandalló használata állhat közelebb. Ezt sugallják általában a kandallókat reklámozó, forgalmazó cégek is - márcsak azért is mert ez a fajta berendezés alkalmasabb az ipari méretű előállításra és forgalmazásra, ellentétben a cserépkályha készítés kézműves (ideális esetben iparművészi) jellegével. A lakberendezőknek is nagyobb szabadságfokot enged például egy gipszkarton burkolatú kandalló betervezése, pláne ha nem is ismerik - márpedig nem ismerik - a korszerű cserépkályhák adata lehetőségeket.

Én is nagyon szívesen tervezek, építek színvonalas csempekandallókat (válassza a CIMKÉK menüben a "kandalló" címszót az ilyen munkáim megtekintéséhez), különösen ha érzem, hogy a megrendelő életmódjához ez az ideális választás, de engedtessék meg nekem, hogy a cserépkályha mellett szóló érveket is kidomborítsam:

Végiglépdeltem a megvalósult kályháim bejegyzésein és mindenütt elgondolkodtam, a megszületésük körülményein, a megrendelők elvárásain.
Azt az összefüggést vélem felfedezni, hogy ahol kandalló készült ott a fontos szempont a LAKÁS középpontjába helyezendő hangulatos "dísztárgy" létrehozása volt, a tűz körbeülése, a tűzzel való foglalatoskodás közös élménye.

A cserépkályhák ezzel ellentétben a CSALÁD, a családi élet középpontjának kialakításában játszanak "katalizátor" szerepet. Mindenütt ez az igény motiválta a felépítését, hozzágondolva az ennek megfelelő életmódot is. Ezek a családok sokat és rendszeresen tartózkodnak otthon, a zónaszerűen meleget sugárzó építmény pedig mindenkit az együttlétre csábít. A visszajelzések szerint ennek különösen hatékony eszköze a fűtött ülőpadka, amely mintegy modern tepidárium (energiagyűjtő relaxációs pihenőhely) gyorsan nélkülözhetetlenné, sőt szinte" létfontosságúvá" vált.
Arra is volt példa, hogy éppen a cserépkályha segített egy ésszerűbb, egészségesebb - azaz lassabb - életmódra váltani egy ingázó, rohanó család mindennapjaiban. A cserépkályha "hatásmechanizmusát" legigazabban és legélvezetesebben egy Örkény novella írja le: "Az ember melegségre vágyik" (Örkény István - Egyperces novellák.
Itt elolvasható:http://mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#31 )

Modern stílusú, kandallószerű nagy ajtóval épülő cserépkályháink a mai modern lakásokban is megállják a helyüket. Olvassa a "Cserépkályhákról"  oldalt, és tekintse meg e weblapon található nagyszámú referenciánkat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése