Cserépkályhákról

MODERN LAKÁSBA  KORSZERŰ CSERÉPKÁLYHÁT!

A cserépkályhát mindenki ismeri.(?) Története évszázadokra nyúlik vissza, népszerűségét annak köszönhette, hogy igazi meleget tudott varázsolni az otthonokba, és rendkívül takarékosan üzemelt. Viszonylag nagy tömege a hőt tárolva hosszú időn át meleget adott, így a mi éghajlati viszonyaink között kiváló lakásfűtő eszköznek bizonyult. A „hagyományos“ cserépkályhaként ismert egyszerű, zöld- vagy barna-kocka alakú tipusváltozata a múltszázad középső időszakában élte fénykorát, de még manapság is sok példány található mind vidéken, mind a nagyvárosokban. A legtöbb ember - ha a cserépkályhát említik - ilyen fűtőeszközre gondol. Hozzágondolja a nagymama retro-stílusú otthonát, a sok piszkot, a füstös begyújtási próbálkozásokat, a kilazult füstölgő csempesorokat és az újra rakatás megpróbáltatásait. Az ilyeneket napjainkban is építik, sőt - mintha megállt volna az idő - a kályhaépítést oktató iskolákban még manapság is csak ezt a színvonalat oktatják...

Pedig a fejlődése nem állt meg! Osztrák-német területen (ahol a gázfűtés sosem volt annyira elterjedt mint hazánkban) tökélyre fejlesztették és ma is rendkívül kedvelik, építtetik a legmodernebb „ökoházakba“ is. Komplex napkollektor-cserépkályha konstrukciókkal megoldják az egész ház környezetbarát fűtését és melegvízellátását is.

A „Vitálkályha studió“-nál mi is a legkorszerűbb cserépkályha tervezési és építési technikát alkalmazzuk, amely a következőket jelenti:

 • Egyedi kályha-konstrukciókról lévén szó, nem nyújtanak elég biztonságot nagyapáink ökölszabály módszerei, sok rosszul megépített „egyedi“ cserépkályha bizonytalanítja el a közvéleményt. Gyakran halljuk az epés megjegyzéseket: „Szép-szép de reméljük, hogy majd jól is működik!“ - Nos, a mi módszerünk erre a minden kályhánkra kötelező mérnöki számítás, dokumentálás, legfőképp az osztrák szabványok alapján, speciális szoftverek alkalmazásával.
 • Dupla falú technológiával építjük fel a kályháinkat. Belül egy teljes egészében tűzálló samott tűztér és járatrendszert építünk olyan erősre, hogy kibírjon sok évtizednyi használatot. A külső kályhacsempe köpeny pedig fixen összeragsztásra kerül, nem tud a hőmozgástól kifáradva kilazulni. Ezért aztán NEM KELL - nem is lehet - pár év múlva nagy felfordulással és piszokkal újra rakatni. A kályha ilyen erős felépítése lehetővé teszi továbbá, hogy 12 órányi „üzemanyagot“ tápláljunk bele egyszerre és azt a látványos nagy üvegajtó védelmében biztonsággal elégessük. Nem kell tehát óránként adagolni a tüzifát - folyamatosan piszkolva - mint a hagyományos szimplafalú cserépkályha esetében.
Az így készült "vitálkályha" szép átgondolt formájával a modern stílusú otthonokba is illik, sőt különlegességével kiemeli az átlagos lakások közül. A tűz látványa maradéktalanul érvényesül mint a kandallóknál, de a meleg kerámia sugárzó hőleadása az "igazi meleg" élvezetét nyújtja. Nem füstöl, könnyű begyújtani és igazán  takarékos. Üzemeltetése tiszta, egyszerű. No, és persze sohasem kell újra rakatni!

A CSERÉPKÁLYHA ÉS A LAKBERENDEZÉS

A ragasztott kerámia építési technika lehetővé teszi, hogy bonyolult formákat tervezzünk, és nagyméretű, látványos kerámia elemeket gyártassunk. Ezzel a lehetőséggel a modern lakberendezési elvárásoknak is megtudunk felelni: nem mondhatják többé a lakberendezők, hogy „én még szép cserépkályhát nem láttam“. Példaként tekintsék át e honlap kályha-projektjeit! (A világszínvonalú kézműves kályhacsempék, kerámiák elkészítésében kizárólagos partnerünk a pécsi KeramikArt Kft.)  A megálmodott enteriörbe illő kályha létrehozását számítógéppel alkotott látványtervekkel segítjük, sokszor 5-6 változat felkínálásával is. A tervet - kompromisszumot nem ismerve - addig érleljük amíg az teljes megelégedettséget nyújt a leendő használójának...

  MIÉRT „VITÁL“-KÁLYHA?

  Korszerű csempe kályháink a hőenergia legnagyobb részét infra-sugárzással adják át környezetüknek. Nem a levegőt melegítik hanem az útjukba kerülő testeket. Azon túl, hogy a fűtési módok közül ez a legegészségesebb, sugarainak hullámhossza nagymértékben egyezik a "napsugár szaunák"-ban alkalmazott "vitál sugarak" hullámhosszával és azok gyógyító, egészségmegőrző hatásaival. E hatások eléréséhez nem kell kúrákon résztvennie, szűk infra-kamrákban szenvednie, otthonának kényelmében folyamatosan élvezheti a bőséges, jó meleg hősugarakat.

  A „vitálsugarak“ jótékony hatásai:
  • ez a fajta sugárfűtés erősíti immunrendszerünket,
  • növeli a vörösvérsejtek számát,
  • javítja a szív hatékonyságát,
  • normalizálja a vércukorszintet,
  • erősíti a csontokat,
  • csökkenti az oszteoporózis veszélyét,
  • jó hatással van az idegrendszerre és hormonháztartásunkra,
  • jó közérzetet teremt,
  • javítja hangulatunkat és ellazít.

  A "vitálkályhával" Ön is megengedheti magának, hogy egész télen vitálsugarakkal fűtse otthonát!