Italy-style cserépkályha sütővel |
Kedves István!
Ez a második (de az első teljes) fűtési szezonunk a Vitál Kályhával.
Mivel jó előre felkészültem még elégedettebb vagyok, mint eddig.
A fát már tavasszal megvettem és így biztos lehettem benne, hogy száraz.
Persze ellenőriztem is, mert az Aldiban kapható volt fa nedvességmérő, és rögtön
lecsaptam rá. A fáim nedvességtartalma 20% alatti és ez két szempontból jó.
Egyrészt rögtön begyullad, egy maroknyi száraz gally segítségével és egy kis
viasszal átitatott gyújtóssal, mársészt az üveg nem kormolódik, illetve a
tisztítása sokkal könnyebb.
A begyújtáshoz direkt összegyűjtöttem a rokonságnál és itthon lemetszett
gallyakat, ami azt is jelenti, hogy már a szezon előtt gondoltam a melegséget
árasztó bútorunkra, hisz ez továbbra is a lakás egyik gyöngyszeme.
A felülről megrakás tényleg jó módszer, mert kevésbé kormol és rögtön szép
lángot lát az ember.
Ha nem vagyunk folyamatosan itthon, a gázkazán csak egy-két órát megy, mert
beprogramozom, hogy hazaérkezésre meleg legyen egy kicsit, és az kitart a kályha
bemelegedéséig. Az ünnepek alatt azonban az csak melegvíz készítésre kapcsolt
be, mivel napi 2-3-szor raktam a kályhára, nem hagytam kialudni a
parazsat.
És most jöjjön a leglényegesebb dolog, a SÜTŐ. Hívhatnánk kemencének is,
mert funkcióban az. Abban sült 150-140 fokon (direkt írtam így, mert fokozatosan
hűlt) 4 és fél órán keresztül 12 kacsacomb a családi karácsonyi ebédhez. Ennél
porhanyósabbat, finomabbat még nem ettünk.
A mikrohullámú sütőt már ki is dobtam. Ha melegíteni kell valamit, csak
berekom egy kis jénaiban a sütőrészbe. Igaz, hogy lassabban melegszik át, de
egészségesebb.
A kályhánkkal kisebb költségen, melegebben tartom a lakást. A nagy meleg
felület miatt könnyebb egy kereszthuzattal átszellőztetni a légteret és így a
penészesedés is minimálisra csökkent (sajnos hőhidak még vannak a
házban).
Továbbra is sok elégedett kuncsaftot kívánok Neked, illetve a leendő
kuncsaftoknak kívánom, hogy részesüljenek a munkád erdményében mihamarabb!
Tamás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése